Annonce

Annonce

Helle Borup Friberg glæder sig over, at årets resultat gør det muligt at øge foreningens egenkapital til seks mio. kr.

Økologisk Landsforening lander millionoverskud

Ekstraordinære engangsindtægter og diverse corona-aflysninger bidrog positivt til et stort overskud i Økologisk Landsforening i 2021, men det ændrer ikke ved, at det fortsat er nødvendigt med en stram økonomistyring i de kommende år.

Der stod 2,6 mio. kr. på bundlinjen, da Økologisk Landsforening på generalforsamlingen i Horsens gjorde boet op efter et usædvanligt 2021, hvor etableringen af Innovationscenter for Økologisk Landbrug og corona-pandemien på hver sin måde bidrog med et positivt aftryk i årsregnskabet.

Årets resultat lå 2,2 mio. kr. over budgettet, og ifølge Helle Borup Friberg, adm. direktør i Økologisk Landsforening, er årets resultat endnu et skridt på rejsen mod en sundere økonomi i foreningen.

Overskuddet er overført til egenkapitalen, som dermed vokser fra 3,3 mio. kr. til næsten 6 mio. kr. Det giver en soliditetsgrad på 42 pct.

”Jeg er glad for, at vi nu får polstret vores egenkapital. Det er med til at skabe ro på bagsmækken,” siger Helle Borup Friberg, der satte sig i direktørstolen i 2017.

Det afgørende er, hvor stort vores samlede impact er. Men selvfølgelig skal vores egen økonomi være på et vist niveau, så vi kan fastholde kernekompetencerne i huset.

— Helle Borup Friberg, adm. direktør i Økologisk Landsforening

Siden har hun kæmpet for at rette op på en noget anstrengt økonomi i Økologiens Hus, og på den front blev 2021 et overraskende godt år, men hun pointerer, at det ikke er ensbetydende med, at der er planer om de store armbevægelser i indeværende år.

Sigter mod balance i 2022

”Der var tale om nogle helt særlige omstændigheder i 2021, så der bliver ikke tale om, at vi kan lave de samme resultater i de kommende år. Derfor har vi heller ikke et prangende budget for 2022, hvor vi sigter efter et budget i balance,” siger Helle Borup Friberg, som gennem flere år har arbejdet på at gøre foreningens økonomi mindre afhængig af de mange projekter, som i 2021 bidrog med 71 pct. af omsætningen.

Det tager lang tid at udvikle nye forretningsområder, og arbejdet blev udfordret af cornapandemien, så det er gået langsommere end forventet. Samtidig var det krævende at hverve nye medlemmer, så nu har vi brug for et år, hvor vi får alt det, vi har sat i gang, til for alvor at virke.

— Kirsten Bach-Holck, økonomi- og IT-chef, Økologisk Landsforening

Erfaringerne viser, at foreningens økonomi bliver meget sårbar, når projektøkonomien fylder for meget, og direktøren kan glæde sig over, at udviklingen går i den ønskede retning. I 2017 bidrog projekterne med 78 pct. af omsætningen, og af budgettet for 2022 fremgår det, at projekterne i indeværende år kun skal stå for 65 pct.

Corona dæmpede aktiviteterne

For at styrke økonomien har ØL de seneste år igangsat en håndfuld nye forretningsinitiativer. De sigter mod at øge forskellige ikke projektrelaterede salgsindtægter. Det skal skaffe flere frie midler til foreningen, men ifølge Kirsten Bach-Holck, økonomi- og IT-chef i Økologisk Landsforening, blev målet om at hente 1,7 mio. kr. ad den vej ikke indfriet i 2021:

”Det tager lang tid at udvikle nye forretningsområder, og arbejdet blev udfordret af cornapandemien, så det er gået langsommere end forventet. Samtidig var det krævende at hverve nye medlemmer, så nu har vi brug for et år, hvor vi får alt det, vi har sat i gang, til for alvor at virke,” siger hun under en gennemgang af årsregnskabet, som blev godkendt på generalforsamlingen.

Den blev afholdt på Horsens Ny Teater, hvor hun forklarede, at de manglende salgsindtægter blev mere end opvejet af besparelser i forbindelse med en stribe arrangementer, som ikke kunne gennemføres på grund af corona.

Aflysningen af foreningens fysiske generalforsamling gav eksempelvis en besparelse på 300.000 kr., og netto gav corona-pandemien ifølge Kirsten Bach-Holck besparelser på 1,2 mio. kr. 

Vi skal ikke skabe et stort imperium

Økologisk Landsforening høstede desuden en del engangsindtægter i forbindelse med etableringen af Innovationscenter for Økologisk Landbrug, hvor foreningens ansatte løste en række opgaver omkring branding og etablering af ny hjemmeside m.m.

Men det er engangsindtægter, som ikke kommer igen.

”Derfor er det vigtigt, at vi i år fortsætter det gode arbejde med at udvikle et kommercielt forretningsben ved at sælge flere ydelser og mere viden til både virksomheder og detailhandlen,” siger Helle Borup Friberg, som i den forbindelse betoner, at det ikke er vigtigt for ØL at bygge et stort imperium.

”Det afgørende er, hvor stort vores samlede impact er. Men selvfølgelig skal vores egen økonomi være på et vist niveau, så vi kan fastholde kernekompetencerne i huset.”

Støt faldende omsætning

Udviklingen i de seneste års regnskabstal viser, at faldet i omsætningen er udtryk for en tydelig tendens. Siden 2016 er omsætningen i foreningen skrumpet med 30 mio. kr. Det svarer til et gennemsnitligt årligt fald på 6 mio. kr. eller en samlet tilbagegang på 38 pct. Faldet fra 2020 til 2021 udgør 3,2 mio. kr.

Det seneste års fald relaterer dog primært til etableringen af Innovationscenter for Økologisk Landbrug, som 1. oktober 2021 overtog 16 medarbejdere fra ØL. Med sig tog de landbrugsfaglige innovationsprojekter for en samlet værdi på otte mio. kr., men ifølge Kirsten Bach Holck og Helle Borup Friberg er det ikke nødvendigvis negativt, at omsætningen falder, så længe omkostningerne følger med ned og opgaverne bliver løst hos tætte samarbejdspartnere.

Foreningens afgående formand Per Kølster lagde i sin mundtlige beretning netop vægt på betydningen af de nye partnerskaber, som ØL indgår i:

”Forventningen er, at vi med etableringen af Innovationscentret får øget vores samlede landbrugsfaglige projektportefølje betragteligt fra 53 mio. kr. i 2021 til 67 mio. kr. i 2022. En vækst på mellem 25 og 30 pct. Det er en indsatsstigning, der er til at forstå. Og vores fornemmeste opgave er at sikre os, at det skaber værdi hos den enkelte landmand,” sagde Per Kølster fra talerstolen i den gamle teatersal.

Færre medarbejdere

Mange opgaver er med andre ord flyttet væk fra foreningen, og det kan aflæses i antallet af medarbejdere, som daler i nogenlunde samme takt som omsætningen.

Opgjort i årsværk havde Økologisk Landsforening i 2021 45 ansatte. Det svarer til en reduktion på fire medarbejdere i forhold til året før. De samlede personaleomkostninger udgør 25,7 mio.kr. Det er en reduktion på 2,1 mio.kr. i forhold til 2020, mens der i budgettet for indeværende år er afsat midler til 38 årsværk.

Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT